Sunday, 24 October 2010

vanzarea Romaniei

Tara asta este super OK.
Parte a locuitorilor ei este super OK.
Dar arborele nostru gigantic altoit in istorie, da mereu din butas ramuri regresive. iar asta altereaza ansamblul in profunzime.

Despre vanzarea Romaniei pe centura, vorbesc batranii nostri in fraze al caror sens noua "tinerilor" ne scapa, si nu le intelegem sensul arhaic, in viziuni "depasite".

Si vine un moment in care ti se arata totul. Sa va povestesc:

Analizand Giurgiul pe toate fetele aflam povestea CET-ului (centrala termica a orasului). CET-ul produce apa calda pentru oras, caldura iarna, etc. Construit in anii '80, el a functionat cu combustibil solid, carbune, evacuand cenusa rezultata intr-un lac artificial construit anume, Groapa de Cenusa. Dar Romania evolueaza (si ea), si in anii 2.000 CET-ul lasa in urma carbunele medieval si trece pe un combustibil de generatie mai noua: gazul metaaann... Ok, foarte dragut, bine c-am facut si noi un pas inainte.
In discutii pe la Primarie despre groapa de cenusa, aflam ca desi nu mai este functionala, ea ar trebui totusi pastrata pentru "o eventuala repunere in functiune"
CUM ADICA REPUNERE IN FUNCTIUNE ??! intrebam noi naive. Pai parca terminasem cu carbunele, acum foloseste gaz. Gazul nu mai are nevoie de groapa de cenusa.
"Da, dar stiti ca era vorba ca CET-ul sa fie cumparat de un investitor rus.."
Si cu ochii cat cepele aflam ca rusul nostru ar fi vrut sa cumpere CET-ul, sa incalzeasca EL apa pentru giurgiuveni si sa le-o vanda (la pretul de "cat o avea el chef").. Ok, asta o fi progresul, poate asa "iese tara din mizerie" te-ai putea gandi. Poate rusul face apa mai calda si mai lichida, mai 24din24 si mai ieftina decat romanii nostrii. (ce sa-ti povestesc)
Na bun, dar ce-i cu groapa de cenusa, la ce-i trebuie rusului groapa de cenusa cata vreme centrala functioneaza acum pe gaz?
A, pai stiti, el are acasa la el in fundul curtii o mina de carbune . .
. . e nevoie sa continui?

si cum tarile civilizate nu mai cumpara de mult asa ceva . .
. . mai e nevoie sa continui??

el cum isi mai scoate banii? Si-atunci s-a gandit la vecinii lui Romanii, care au demonstrat intodeauna ca ei inghit orice rahat . .
sa ia niste CET-uri de pe-aici chiar daca or fi ele deja pe gaz, si sa-si arda aici carbunasii lui, la foc mocnit, in fum gros..
Iar reactia Romaniilor care credeti ca a fost? I-o fi pus pe ganduri perspectiva asta? O, nici vorba. Romanii au fost foarte deschisi la oferta, atata doar ca deocamdata nu s-au inteles la pret. dar afacerea inca se negociaza . .
In clipa aia mi s-a derulat in fata tot filmul "privatizarilor" din Romania ultimilor 20 de ani..

Vezi rusli boy, daca n-ai venit tu in anii nouazeci, imediat dupa revolutie..? Atunci se dadeau bucati intregi de Romanie pe maruntis de-un pachet de tigari si-o bere.
Si nu te intreba nimeni ce faci acolo, cum nu te intreaba nici azi . .

3 comments:

adra_bell said...

o mica rectificare: CET-ul nu mai produce de peste 10 ani apa calda pentru oras, aici toata lumea are boilere electrice. Iar caldura produce doar pentru 50% din oras. Mi-e egal daca il cumpara rusii, congolezii sau il arunca in aer pur si simplu.

bp said...

ideea e in sine e revoltatoare

alex said...

mersi de lamuriri adra:)

@bp asa-i ca-i incredibilll??!