Sunday, 15 May 2011

Ecografie pe banda, rutina lunara a oricarei gravideTin minte ca la prima sarcina, cand o aveam pe Ana in burtica, la un moment dat a inceput sa mi se para ca facem cam multe investigatii, tot felul de analize si controale ....dar hai sa zicem, asa "se procedeaza" si n-ar trebui sa ma indaratnicesc la fiecare pas sa fac mereu "dupa capul meu".
Si tin minte perioada cand mergeam la Mitran de la Giulesti, unul din cei cativa medici pe care i-am schimbat in prima sarcina :)) (da, in acelasi cabinet de pe Atelierului). Aveam intalnirile astea luna de luna in care ok discutam, pentru ca eu mergeam cu ditai lista de intrebari (el le vedea cam puerile si se cam irita de la aerul de gravida-informata-de-pe-net care-i scoate din pepeni pe doctori .... si ca sa se calmeze ISI APRINDEA O TIGARA, acolo cu noi in cabinet, DA, IN TIMPUL SEDINTEI DE DISCUTII CU GRAVIDA si sotul acesteia). Deci ok, povesteam, dar apoi venea mereu momentul ala sec in care "trebuia" sa facem ecografia.
Si l-am intrebat, e chiar necesara ecografierea asta de fiecare data? Bebe e ok, n-avem probleme, ce rost are asa de fiecare data fara motiv......?
Si el imi raspundea "sigur ca e necesara, doar altfel nu mi-ar recomanda-o, nuuu??" ca trebuie sa-l masuram pe bebe, etc.....si intodeauna se adauga argumentul suprem: "si oricum ecografia este o investigatie absolut neinvaziva si fara efecte nocive"
Inutil de mentionat ca si acum la a doua sarcina, supravegheata de alt medic (acesta e nefumator si considerabil mai gravida-friendly :)) rutina ecografiilor lunare continua in acelasi ritm neabatut de la regula, luna de luna, intalnire de intalnire... wtf??!

Bunica mea se agita la telefon: Iara ti-ai facut ecografie, da ce tre sa-l masoare atata? Copilul ala stie el sa creasca si fara sa-l tot masoare atata. Sa nu mai tot faci ecografie, auzi?! Ma-nervezi cu atatea ecografii!

Stiti observatia mea conform careia "O teorie tine 10 ani", nu? Si ma refer mai ales la teoriile stufoase si sigure pe ele din medicina. Ei bine, mai repede decat ma asteptam, iata primii muguri care vin sa rastoarne convingerea culcata pe-o ureche cum ca ecografia in sarcina este aaaabsolut iiiiinofensiva, aaaabsolut neinvadanta si aaabsolut necesara. Deci ia sa vedem de fapt... e o lista cu cateva zeci de efecte asupra fatului si gravidei, din care am retinut in special senzatia de zgomot de locomotiva care intra in gara pe care o percepe puisorul in timpul rahatului de ecografie de rutina pe care o face tot medicul luna de luna... ca deh, altfel pe ce sa ia si el 120 de lei, pe doua vorbe si-un "sunteti bine"? Ca oricum cu sfaturi si indicatii de nutritie, pregatire perineu, gimnastica prenatala si chestii dinastea nu se oboseste...
Deci cu tot respectul pe care li-l datoraaam.... FUCK MEDICAL SHITTY ROUTINES!
Articolul pe larg, aici... pe situl ong-ului Mame pentru Mame
Si-acum daca facem legatura, oare asta sa fie explicatia sau e pura coincidenta ca atitudinea tipica a fetilor in imaginile ecografiate intrauterin este asta cu manutele ridicate defensiv... exact ca la perceperea unui factor disturbator, precum zgomotul unei locomotive....
Aveam luni dimineata programata o morfologie. De trimestrul 3, ca sa mai vedem... sa mai vedem ce? Si cu ce m-ar ajuta? Asa ca anulez, n-am timp de prostii, trebuie sa mangai bebelusa si sa ma joc cu ea :)

saptamana 35

7 comments:

alina said...

Ei, uite de-aia aici se fac maxim 4-5 ecografii pe perioada sarcinii!
Chiar nu poti refuza? Stiu ca sunt 3 importante (12 sapt, 20 sapt, 34 sapt) de morfologie, de dezvoltare, restul chiar e ridicol de mult ...

alex said...

pai exact, alea 2-3 sunt arhisuficiente, si asta e absolut evident la intalniri.. restul se fac de umplutura, asa sa ne mai treaca timpul

Anca said...

Really? In fiecare luna ecografie? Mie mi-au facut cate 3 la fiecare sarcina, cate una pe fiecare trimestru, chiar daca se zicea ca nu sunt invazive... Si la clinica privata, cu tot tacamul!

alex said...

unde Anca, la ce clinica/oras? foarte bine au facut, dar altfel cam peste tot a devenit un gest banal, de rutina, asa de "hai sa-l mai vedem pe bebe"

Anca said...

In Bucuresti, la CMU, acum se numeste Regina Maria.

adra_bell said...

Nici eu nu ma omor dupa ecografii si as vrea sa n-o fac p-aia de trim 3, oricum fac mereu la cabinet, asa ca nu vad ce mai poate aduce o eco in plus, fie ea "morfo-functionala"
Eu as fi incercat sa-i spun, la cabinet, ca nu vreau eco, cred ca te-ar fi inteles.
PS Sa stii ca CT e fumator, sau era, poate s-a lasat, doar ca nu fumeaza in nasul gravidelor

alex said...

pai na, in viata personala fiecare cu viciul lui, n-am treaba, dar.. pardonnez-moi :))