Ca tot veni vorba de lasat mai moale si reconsiderat stilul de viata din temelii, trebuie sa-mi manifest regretul personal sub un anume aspect minor:
e clar, nu mai mancam ready-madeuri, pentru ca sunt otrava curata. Facem cozonacul acasa, din aluat batut de 90 de ori, ne crestem rosiile in gradina proprie si umplem fir cu fir ciupercile pregatite in casa in tortellini facuti si ei bineinteles in casa.
Chestia aia a americanilor, care ne uimea acum 10 ani, ca ei nu au pereti la bucatarie pentru ca nu gatesc nimic, ci iau totul de la supermarket, incalzesc la microunde si apoi arunca farfuriile, s-a dovedit o directie falsa, mai precis, putin cancerigena. Un usor regret spuneam, pentru ca eu nu prea sunt o femeie de casa prin formatie. Nu prea mi s-a potrivit stilul hausfrau niciodata. Si uite, cand totul parea mult mai usor ca in alte vremuri, cand ma socoteam in sinea mea ca totusi, in vremurile noastre cu atatea aparate si semipreparate nici nu simti ca iti apasa o gospodarie pe umeri, ei bine, pe cand visam mai frumos, s-a rupt filmul.
Supele la plic din studentie au picat primele, si pornind de la ele s-a desirat tot meniul si tot visul ready-made, ca firul de la un ciorap ieftin.
Marele regizor striga Cuuuut! Luati totul de la capat, schimbam scenariul . . cred ca schimbam evul. Ne intoarcem in timp, taieteii sa fie facuti de casa, placinta cu branza o poti cumpara, dar stii ca e mult mai sanatoasa daca o faci tu si ti-o pui apoi la pachet . . damn!
Asadar, scoala-te femeie-creativa-devenita-de-casa cu noaptea in cap, ia-ti sacosele de Carrefour din cui si du-te cu lista ca sa vii repede, ca ai de facut branza de casa, iaurt de casa, paine de casa, biscuiti de casa . . .
Ma pregatesc sufleteste de fiert sapun in casa, de taiat porcul-iepurele sau te miri ce s-o nimeri, caci epoca shoppingului apune sub ochii mei induiosati . .
Courbet, Les Cribleuses de blé
13 comments:
Orice exagerare, in orice directii, da batai de cap. Ia calea de mijloc si va dispare si ingrijorarea :)).
pana apar magazine bio cu certificari, se presupune ca vom face totl in casa.. si nici in produsele alea bio nu stii daca sa ai incredere 100%.
eu sunt mai sceptica din fire
Hai mai, sa fim seriosi ca nu e asa de dramatica situatia. Pe mine ma uimeste de fiecare data cand la stiri sau in ziare apar tot felul de rezultate ale nu stiu caror cercetatori, care au mai aflat ei ca nu stiu ce substanta din nu stiu ce aliment nu e bun pentru organism. Ce doamne iarta-ma sa mai facem atunci? Nu mai mancam nimic, bem doar apa (dar si aia nu oricare) si vedem cum ne descurcam.
E bine sa gatesti mincare de casa, dar nu sa exagerezi. Pastele din comert, iaurtul, painea, biscutii sunt ok. Ideea e ca cu taietetii din comert sa faci tu supa, nu sa cumperi supa gata facuta. Oricum, ceea ce se comercializeaza in spatiul UE poti folosi cu cea mai mare incredere. UE nu da voie modificarilor genetice si antibiticelor ca SUA, si promoveaza numai si numai ce americanii numesc "mincare organica". E buna si sanatoasa. Poti sa mergi cu toata increderea la supermarket si sa iti iei taietei! Sunt buni!
Asta cu modificarile genetice ma da intotdeauna pe spate si ma face sa zambesc larg.
Daca eu pun in gradina doua soiuri de porumb si albinele isi fac de cap si iese o corcitura, un soi nou, ca se intampla des asta in natura cu vegetalele, aia e o modificare genetica, soiul nou are, ma-ntelegi, alt ADN. Si faptul ca omul face asta artificial in laborator e veche de zeci de ani, nu e nimic impotriva firii acolo, se cheama selectionare pe baza de calitati dorite, nu e nesanatos si nici impotriva lui Dumnezeu.
Desigur e alta mancare de peste atunci cand vorbim de tratat carnea cu chimicale sau adaugat compusi industriali pentru schimbarea gustului sau a culorii etc.
De-aia vorbeam de moderatie, unii sunt greenies fara sa aiba habar ce prostii vorbesc.
Trebuie sa te ghidezi un pic si dupa bun-simt si sa te documentezi.
Si cateodata poti sa mai si risti sa mergi pe mana produselor din comert, chiar daca mai au si E-uri, pentru ca nu toate sunt cancerigene sau fatale ... :)
p.s. Am gradina de legume si pomi fructiferi in curte, daca nu as folosi insecticide sau fungicide, pe cat posibil naturale, n-as mai lua nimic de acolo! Deci iata ca nu mai sunt produse organice 100%, desi eu stiu, 1000%, ca nu e nimic nesanatos in ele ...
Taietei si paine inca n-am facut, dar vad ca vremurile spre asta ne imping.
Chestia cu chimicalele e simpla: degeaba ai gradina si ti le cresti singur, daca le pompezi cu aceleasi otravuri. mai bine cumpara-le de gata de la tarani, ca si ei aceiasi chestie o fac, te scutesti de un efort
Foloseste compost facut de tine (si pe ala tre sa-l facem "in casa")intr-o lada din fundul gradinii, din reziduurile gospodariei si ale gradinii. In fine, nu mai dau eu sfaturi, ca stiti voi mai bine cum stau lucrurile
Sa avem o viata green! :))
Cat despre mancare, e clar ca 90% din ce am bagat in noi pana acum au fost mizerii. Eu tind a crede cercetatorilor, la mine in casa nu exista vegeta, margarina, sucuri .. dar pana la un stil de viata adevarat sanatos mai am multe chimicale de inghitit, prezente in cam tot ce mancam, in detergentul cu care spalam vasele . . imaginatia e uluita de lista ce poate continua
P.s Sunt si retete de insecticide naturale pentru daunatori, diverse fierturi de plante . . te admir ca ai gradina cu legume si fructe, alina, esti privilegiata.
sper sa nu treaca mult sa dau si eu cu sapa pe langa casa :))
Alex, sunt chimicale care nu fac nici un rau plantelor, crede-ma! Nu toate sunt "otravuri", asta am aflat-o si eu dupa ce m-am documentat un pic, mai ales ca tatal meu e de specialitate si are experienta cat cuprinde.
Insecticidele naturale nu acopera o gama prea larga de daunatori, iar despre fungicide mi-e teama ca n-au descoperit inca o reteta 100% organica! Si cand ciuperca iti mananca pomul pana la ultima frunza, pana la scoarta ... apai pui mana si stropesti cu ce trebuie. Daca te vei duce sa-i intrebi pe producatorii de diverse chestii organice, ai sa afli cu surprindere ca si ei procedeaza la fel. Aceste chimicale dispar din sistemul vegetal al plantei tratate dupa un timp, in totalitate, de aceea fructul vandut drept organic chiar nu mai contine reziduuri toxice si deci chiar este organic. :)
Si aceeasi extensie se aplica si la alimente. Vitamina C este un E, toti colorantii naturali, obtinuti din extracte de plante, sunt clasificati sub denumiri de E-uri!
Deci daca mergi la extrema nu obtii decat extrema, fara beneficii.
Margarina, vegeta, chestii cu zahar in exces, potentiatori de gust si alte minuni nici eu nu folosesc.
Compost de casa facem, dar cumparam si balegar de la fermieri ... avand incredere ca nu exista chimicale daunatoare in el! :))
Privilegiul cu gradina (unul din motivele pt care ma simt norocoasa ca sunt aici) aduce cu el si f multa munca, mai ales cu doi copii mici si inca unul pe drum, e deja un sacrificiu imens ca sa mentinem bucata aia de pamant roditoare.
Si eu sunt impotriva tratatului plantelor cu chimicale absolut nocive, doar pt obtinerea unei culori mai intense sau unui gust aparte, dar agricultura e mai complicata decat pare si orice extrema fara informare duce la o vehementa nejustificata.
Scuze pt lungimea fluviu a raspunsului, am simtit nevoia sa detaliez parerea mea, sa nu crezi ca incurajez otravuri in alimentatie :)).
haha, intradevar, se pare ca orice om care vrea sa ramana sanatos psihic si fizic, pe cat posibil, trebuie sa incerce o reintoarcere la stilul de viata patriarhal :)
nici eu nu folosesc deloc margarina, dar pentru pepsi am o slabiciune, iar taitei de casa mai face sotul, ca mie mi-e lene :)).
alina, esti toba la subiect, felicitari. Va ajuta cineva cu gradina, sau va descurcati in familie? depinde si cat de mare e, dar oricum e un efort serios. e horticultor your father, pe ce specializat? Spor!
Irina, "lene" nu cred nici macar ca exista in vocabularul tau, nicidecum nu ti se potriveste :))
Asta e cu viata sanatoasa, deocamdata e o fitza la moda, dar cine chiar vrea s-o realizeze, ma tem ca trebuie sa suflece manecile de acum incolo, poate mai tare decat s-ar astepta
salutari!
Alex, nu ne ajută nimeni, din păcate, uite așa a trebuit să aflu eu singurică tot ce aveam nevoie. Că altfel nu-mi creștea nimic pe-acolo :)). Tata e inginer agronom, a trecut prin multe specializări de-a lungul unei cariere de mai bine de 50 de ani în domeniu (ca a lucrat și după pensie), dar, din nefericire, el e în Ro și noi aici, așa că ... mai greu.
Grădina noastră de legume are 4mx2m, micuță ai zice, dar e de trebăluit zilnic dacă vrei ceva de acolo. Facem roșii, castraveți, ardei, salată, ierburi aromatice, toamna morcovi, ridichi, spanac ... depinde. Plus că în curte avem 7 pomi fructiferi ... mă întreb de unde s-o cumpăra niște timp ... :)))
exact cat va trebuie pentru familie, mi-ai creat o imagine idilica :)
e de "gradinarit" destul si la 2-3 ghivece pe balcon, d-apoi la o bucata de pamant
sa va fie de bine :)
Post a Comment