Copii cuminti ce suntem, la incheierea inca unei luni, ne-am dus in vizita la pediatru.
Greutate 5.700
"Lungime" 64 cm (se pare ca asa se cheama inaltimea, inainte sa adopti pozitia verticala)
Circumferinta capsor 40 cm
Sanatos!
Cat despre constipatie si regurgitare . . aici nu ne-a mai placut de medic.
Pentru reflexul gastroesofagian ne-a prescris direct, fara ezitare, Metoclopramid ŞI Debridat. La trei mese pe zi picaturi de un fel, la alte trei mese picaturi din celalalt fel.
Mmm.. nu-mi suna bine, contrazice filozofia noastra de "chemical-free-as-posible-lifestyle" si n-o sa i le dau.
Oricum, mi se par exagerat de multe, satur bebelusul numai cu picaturile . .
Eu ma asteptam la niste sfaturi legate de pozitia dupa masa, la tehnici de eructare, sau la un parintesc "nu e ceva grav, in curand o sa-i treaca, dar bine ca mi-ati spus, tinem sub observatie"
Pentru constipatie ne-a recomandat sa incepem cu suculet de fructe. De morcov, de mere, de portocale, de piersici . . dupa care trecem usor la fruct pasat . .
Ooops.. iarasi nu mi-a sunat bine.
Teoriile moderne referitoare la alimentatia sugarilor sustin alaptarea exclusiva pana la varste care generatiei anterioare (matusilor, bunicilor si soacrelor noastre) li se par revoltatoare.
"In primele 5-6 luni alimenteaza-ti copilul doar cu lapte; nu-i da ceai, apa sau suc de fructe" spune negru pe alb un pliant UNICEF. vezi mai multe aici
http://medic.pulsmedia.ro/article--Util-Hranirea_ideala_a_copiilor_in_primele_6_luni_de_viata--3234.html
si aici
http://www.unicef.org/romania/ro/health_nutrition_hivaids_3121.html
Presiunea e mare, ma batea la cap mama-soacra de la o luna, cu o voce din ce in ce mai rupta de jale pentru bietul copilas insetat: "Dar nu-i dai totusi putin ceiut? Bieeetul puiuţ, i-o fi si lui sete"
Ma simteam minunat, ca o mama nemiloasa, inconstienta si incapatanata in ignoranta
Eu, tanara si fara experienta, la primul copil
Ea, trecuta prin viata, cu vreo 5 kinderi la CV
Eu, cu capul plin de teorii si articole citite
Ea, femeie cu scoala vietii, corecta si foarte bine intentionata
Deci? . . .
Ce nu mi-a mai placut la medic a fost banda de masurat, un plastic lung, desenat, lat de vreo 20 de cm, cu care a masurat-o pe Ana direct pe piele, ca pe restul de cateva sute de copii care-i mai calca in cabinet, fara sa-l stearga inainte cu nici un dezinfectant. La fel stetoscopul si cantarul
Iar mi-am amintit de vizita de la 10 zile
Acestea fiind spuse, am facut iarasi pe desteapta, I'm sorry for that (nu stiu eu "mai bine decat medicii", dar am totusi dreptul - daca nu cumva si datoria - de a ma documenta si deci, de a-mi forma o opinie)
9 comments:
daca stati in Bucuresti, v-as recomada-o pe pediatra mea care este si homeopata; recomanda medicamente doar in caz de forta majora, crede in cele 6 luni de alimentatie exclusiva la san si in plus e fooooarte draguta si pusa la punct cu cele mai noi teorii. va scriu mai multe pe un e-mail daca va e de folos.
Exista asa ceva . . ?
Chiar m-as bucura foarte tare sa putem merge la ea
Iti multumesc
Iti inteleg ingrijorarile si preocuparile pentru copilul tau, dar te rog sa nu confunzi "documentatul" tau cu profesia de "pediatru" - sigur ca vrei sa iti feresti copilul de chestii chimice dar doctorul nu ti-a recomendat met. si deb. degeaba. Daca nu i le dai ACUM peste cativa ani va avea mari probleme! Daca tu nu crezi ca e grav, asta nu inseamna si ca chiar nu e grav. Sigur ca e datoria ta sa te documentezi si sa ai o parere dar e si datoria ta sa iti dai seama unde trebuie sa te opresti!
o fac cu binecuvantarea maica-mii (medic)
si oricum, medici diferiti au pareri diferite, asa ca nu e cazul sa ne speriem atat de tare daca se incalca recomandarea unuia dintre ei. nu urmeaza intodeauna sfarsitul lumii.
(desigur, ar fi bine sa ne verificam bine parasuta cand sarim in gol)
Medicii sunt o casta respectabila. am in familie doua exemplare exemplare.
medicii sunt foarte bine intentionati
medicii sunt oameni
medicii fac greseli
uneori foarte grave
medicii au de-a face cu pacienti
pacientii sunt fiinte rationale
cu care uneori se poate chiar dialoga
despre propria lor viata
Nu putem avea o viata civilizata fara medici
eu, fiinta mai pragmatica, raspund la postul asta cu un link care mi se pare de bun simt despre refluxul gastroesofagian: http://www.pediascribe.com/20060510/spit-ups-baby-problem-or-laundry-problem/
si cu indemnul de a avea incredere in instinctele tale si in cunostintele tale, ca oricum, de contrazis se va gasi intotdeauna cineva care sa te contrazica, nu poti sa-i impaci pe toti.
ma distreaza chestia asta cu ceaiul; si eu am fost batuta la cap in acelasi stil. cu ceaiul, cu diversificarea inainte de 6 luni, cu infasatul copilului. evident, fara succes.
si ma mai distreaza argumentul suprem: dar tu daca ai fi in locul copilului cum te-ai simti sa nu bei decat lapte/sa mananci piureuri fade, fara sare si zahar/sa nu ai voie nici macar un biscuite/sa mergi in masina cu spatele la drum etc. pai daca o luam asa, oameni buni, nici eu n-as putea sa-mi beau laptele din biberon, intinsa aproape la orizontala, ca sa nu mai zic ca n-as putea suporta gustul acelui lapte, ca sa nu mai zic ca mi-ar veni sa vomit de la suptul suzetei inainte de culcare si in alte imprejurari, ca sa nu mai zic ca n-as putea dormi pe o saltea tare, fara perna, si nici n-as putea suporta sa fiu plimbata toata ziua cu caruciorul fara sa ma intrebe nimeni daca am chef sau nu. si tot asa.
looool :))
Post a Comment