Monday 13 September 2010

raul peisager, bibliotecile si istoria femeii

M-am implicat mult prea mult
intr-o lucrare pe tema gradinilor Romei antice. Mi se mai intampla, imi place mirosul de biblioteca si delicatetea fosnetelor neauzite, care te fac aproape sa-ti tii respiratia x ore cat te lasi prins acolo, in interior. Ti se intampla ceva mistic acolo, un fel de detoxifiere a porilor mentali. Oricum in ultima vreme imi permit foarte foarte rar luxul unei zile de scufundare in biblioteca..

Dar cu ocazia asta am facut descoperiri doamnelor si domnilor, am dat de radacina raului peisager. Exista asa ceva si ne loveste pe toti, cu mic cu mare, producatori si consumatori deopotriva, fie ca suntem dureros de constienti de asta, sau dimpotriva. Dau un exemplu la intamplare din V.Constatinescu:
"Peluzele incep sa fie ornate cu barci din materie vegetala sau cu scene de vanatoare, in care un iepure de buxus este urmarit de o haita de caini,
de asemenea din buxus"
Ati observat cuvantul? Cuvantul incriminator.. ?
INCEP dragii mei, "Incep". Acesta e cuvantul-cheie care a tradat cinstea indoielnica a esteticii romane, dezvaluind clar si fara putinta de tagada insasi originea abominabilelor fenomene care aveau sa se reverse de acum timp de milenii in intreaga Europa, si chiar pe alte continente mari iubitoare de sub-stante artistice.
In Roma antica a inceput totul, bella mia Italia..

Dar haideti sa mai vedem: "Romanii erau mari amatori de thiasae, puneri in scena in decor natural ale unor povestiri mitice... si sculptorii nu mai pridideau sa satisfaca comenzile, caci cu cat era mai bogat proprietarul, cu atat mai mult se ambitiona sa-si decoreze gradina cu statui.. maestrii incep sa sculpteze nu numai in piatra, ci si in lemn, ba mai mult, sa fasoneze buxusul, dafinul in forma de statui, arta numita nemora torsilia, avand ca inventator un cavaler roman, Matius Cneius".. Va dati seama, stim exact si numele faptasului :))
O, Matiuse Matiuse, ce ne-ai facut..!
Si mai mult: "Tot prin aceasta arta, a fasonarii in figuri a arbustilor, se putea obtine un cuvant de bunvenit adresat oaspetilor sau numele stapanului domeniului, lucru care reiese dintr-o scrisoare a lui Pliniu cel Tanar.. " in jur de 100 e.n, dezvaluiri Pierre Grimal.
"..de-o parte si de alta acante mladiind unduioase, apoi multe statui din plante si multe nume.." o, ce splendid trebuie sa fi fost!
Eeeii.. deci acum stim exact cine e de vina pentru delfinii din Herastrau, ntz-ntz-ntz..
Nu reiese exact daca si ceasurile de flori tot Matius Cneius le-a inventat, dar tot ce-i posibil sa fie asa, pentru ca acuma stim exact de ce era capabil acest om de la care a pornit totul, absolut totul . .



Mi-au placut abordarile poetice ale lui Pierre Grimal, si m-a surprins placut descoperirea titlului sau "Histoire mondiale de la femme"
Trebuie sa fie interesanta de rasfoit, in liniste nocturna de toamna

No comments: