(am revenit din sesiune, am luat ce era de luat, inclusiv-Doamne instalatiile. acum nu pot respira cu proiectele ce s-au adunat intre timp, nu cred c-o sa ma dau prea mult pe blog nici de acum inainte. Oricum, au trecut foarte usor cele cateva saptamani in care nici n-am calcat pe aici, primele 2 zile au fost mai "intepatoare", tot mai aveam ceva de zis :) )
_________________________________________________
Acest articol usor ciudat despre homeschooling, publicat in evz, este urmat de o era intreaga de comentarii, din care spicuim:
suparatu' zice:
Educatia unui copil are doua scopuri: (1) sa aiba ceva in cap pentru a se deosebi de un animal si (2) sa razbeasca in societate. Cum **** sa razbeasca cand tu il feresti de societate si i-o prezinti ca si creatia diavolului. Copilul trebuie sa mearga la scoala publica iar parintele sa vegheze la ce invata copilul si sa-l tina pe drumul pe care el il considera mai potrivit. == Ce o sa ajunga din copiii astia (las partea religioasa la o parte)? Niste iepuri in jungla numita viata si societate. Niste persoane care o sa se fereasca de tot de toate, niste persoane care nu o sa aiba niciun cuvant de spus, niste zerouri mari de tot. Daca te dai moralist/religios/reformator etc datoria ta e sa lupti si sa schimbi societatea in bine (daca asa crezi) nu sa te bagi in pestera si sa traiesti ca sobolanul.
Fundamentalismul sectantilor creaza monstrii
de chichi sectantul
Am spus-o de sute de ori. Si noi crestinii avem fundamentalisti religiosi. Sa nu uitam ca cel mai periculos fundamentalism religios a fost Inchizitia. Islamicii inca nu au ajuns la acest nivel. Care este diferenta, in afara de cea religioasa, dintre pocaitii fundamentalisti si talibani? Niciuna. Toti impun credinta cu fanatism extrem, numai preceptele religioase sunt cele mai importante iar educatia se face prin constrangere si izolare fata de pacatosi. Prozelitismul este o obligatie deasemenea. (homeschoolingul se pare ca e imbratisat de fundamentalisti crestini)
socializare in scoala publica?
de homeschooling
cred ca doamna psiholog are nevoie sa mearga mai des prin scolile publice din Romania (si nu numai)...daca ceea ce se petrece azi in scolile publice se numeste socializare, e vai de noi!! cred ca ar fi trebuit adaugat ca invatarea socializarii se face intr-un mediu asemanator celui din societate, si nu intr-o cochilie in care oamenii sunt separati pe criterii de varsta (cum se face in salile de clasa din scoala publica)...mai mult, ar fi trebuit adaugate statisticile privind rata infractionalitatii in scolile publice, violenta care a scapat de sub control, coruptia adanca a sistemului, nepotismul in floare, rata crescuta a consumului de droguri printre elevi, consumul alarmant de alcool si tutun, sexul si bolile sexuale precum si rata avorturilor la varsta pre-adulta si asa mai departe...daca la asta se refera dna psiholog in ce priveste "meritele" scolii publice privind socializarea, atunci raspunsul meu este "NU, MULTUMESC!!!"
educatie in scoala publica
de homeschooling
daca ne uitam la rezultatele concrete ale invatamantului din Romania, ne-am ingrozi...de ex., singurul indicator raportat la testele nationale este "promovabilitatea", fara sa-l explice in raport cu abilitatile elevilor...daca va uitati in programa pentru fiecare an de studiu, si apoi la performantele copiilor, v-ati speria sa vedeti realitatea comparativ cu obiectivele de pe hartie
apoi, despre "mitul profesorului calificat" ar fi trebuit spus si ca sistemul de educatie este plin de suplinitori (mai pe sleau spus necalificati), dar si ca majoritatea copiilor recupereaza ce nu se face la clasa fie acasa cu parintii (necalificati asa cum ii considera specialistii "guru" din ministerul educatiei) sau cu meditatori....si de multe ori meditatorii astia nu sunt altii decat profesorii de la propria clasa...
cred ca tema asta merita mai multa atentie si un spatiu mult mai larg...personal nu cred ca se poate gasi vreo persoana mai motivata de educatia copiilor decat parintii...
Iar tu ai o logica eronata!
de Sebi
Desteptule, daca un lucru e defect, il repari, nu-l distrugi! Daca omul e bolnav, il vindeci, nu-l omori! De acord ca invatamantul romanesc e putred rau, dar asta nu inseamna ca trebuie sa-l desfiintam si sa nu ne mai dam copiii la scoala. Trebuie facuta o reforma reala si profunda in invatamant, nu sa ne retragem in carapacea homeschoolingului.
homeschooling e o solutie
de krk
Statul educa doar consumatori cu creierase simple care sa stie doar un singur algoritm "Ai valoare doar daca cumperi rahaturile pe care le vand altii. Cumperi, deci existi"
Mi-e si groaza sa fac copii, iar daca o sa am copii o sa iau foarte mult in serios varianta de a-l scoli acasa. Poate sa isi faca prieteni la cursuri de dans sau ceva de genul asta. Nu e musai sa fii ucenicul unor institutii moarte ca sa poti sa ai prieteni doar de dragul de a-i avea.
homeschooling e o solutie
de krk
Statul educa doar consumatori cu creierase simple care sa stie doar un singur algoritm "Ai valoare doar daca cumperi rahaturile pe care le vand altii. Cumperi, deci existi"
Mi-e si groaza sa fac copii, iar daca o sa am copii o sa iau foarte mult in serios varianta de a-l scoli acasa. Poate sa isi faca prieteni la cursuri de dans sau ceva de genul asta. Nu e musai sa fii ucenicul unor institutii moarte ca sa poti sa ai prieteni doar de dragul de a-i avea.
Alin:
Este o aberatie! Un parinte trebuie sa-si educe copilul, nu sa-l invete toate stiintele, fiindca n-are cum. Sa-l vad si eu pe un parinte care stie totul: fizica, chimie, matematica, astronomie, literatura, istorie, geografie, muzica etc. Articolul ma face sa rad, cu pastorul ala care-si invata copiii de toate, cu matematica predata de bunica ... Iar argumentele impotriva invatamantului public sunt aberante. Daca exista dezordine, violenta si depravare in scoli, trebuie rezolvate aceste probleme, nu desfiintata scoala cu totul. Si mai exista si invatamantul privat, unde e ordine siguranta si disciplina, pentru parintii care nu vor invatamantul de stat.
si crezi ca s-au integrat in societate acei 2 milioane?
de gh.apostol
fata de multi care posteaza aici pe site, am cunoscut persoane care au fost home-schooled. Cand eram in liceu in Statele Unite, erau priviti ca ciudati de catre toata lumea. Nu participau la sporturi in scoala pentru ca nu se puteau integra si din punct de vedere social in liceu erau la pamant. Nu zic ca e bun sau rau home-schooling-ul dar sa nu uitam ca legea e lege pentru ca deschizi un precedent periculos. Daca nu exista mijloacele de verificare competente o sa iasa un haos, ne indobitocim accentuam manelizarea populatiei la maxim. Eu nu am timp in primul rand sa imi educ propriul copil, voi nu munciti?
Copiii crescuti asa devin tare vulnerabili si intr-un fel nu mai au nici parinte caci vor vedea in el un profesor. Copiii au nevoie acasa de parinti care sunt prin rolul lor si educator dar la scoala au nevoie de profesori. trebuie sa aiba si alete modele si sa faca diferenta si alegerea./Lili
Curcubet . . coordonatorul Asociatiei Romane pentru Home Schooling ..
de da
Am locuit o perioada indelungata in State si i-am vazut, ani la randul, pe acei copii. Parintii care fac homeschooling isi pun aceleasi intrebari, au aceleasi ingrijorari. In final, copiii lor erau la fel de sociabili ca si prietenii care mergeau la scoli publice sau private, si nu pareau abs. de loc inhibati sau cu complexe de inferioritate. Erau f. bine pregatiti academic, si statisticile dovedesc clar acest fapt. Ma crezi ca marile universitati din State se bat pt. copiii "buni", educati in homeschooling? De obicei, ei obtin cele mai bune rezultate la testele AST, etc.
HOMESCHOOLING-UL CREEAZA MONSTRI
de Costea
Homeschoolling-ul, promovat in special de neoprotestanti, e o nebunie care face din copii niste neadaptati social, daca nu chiar nistre monstri. Rolul scolii nu e numai cel al invatarii, ci si cel al socializarii si competitiei. Socializarea copilului cu cei de seama lui, chiar pe alocuri cu aspecte negative, are rolul imens de a-l pregati pentru viata. A tine copilul departe de scoala, in scopul de a-l feri de asa-zise lucruri "nocive", il va lasa pe acesta total neaparat in fata unor aspecte cu adevarat negative pe care le va intalni oricum in societate.
istoria vorbeste bine
de homeschooling
spre stiinta celor care ridica in slavi invatamantul public: marile universitati din occident au fost fondate ca si colegii crestine: Harvard, Yale etc.
Alexis de Tocqueville, autor francez, povesteste din vizita sa peste ocean, ca era un lucru cu totul rar in acea vreme sa descoperi oameni care nu stiau sa citeasca bine, sa scrie cursiv, sa socoteasca, si asta gratie influentei invataturii puritane care spunea ca este obligatia biblica a parintilor sa isi educe copiii...si ei si-au luat in serios rolul...istoricii spun ca rata analfabetismului in America din perioada coloniala era cu mult mai redusa decat este astazi ca rezultat al sistemului public de invatamant...In tarile protestante, la mijlocul secolului 19, erau in medie 6 analfabeti la 1000, in timp ce in tarile rasaritene (unde nu exista invatatura aceasta din lipsa Bibliei traduse si publicate in masa in limba materna), abia daca se gaseau 2 persoane din 1000 care sa fie capabile sa citeasca si sa scrie....
N-ai inteles ce-i ala "homeschooling"
de Pandele
Nu parintele tamplar este profesorul. In "homeschooling", daca e inteles asa cum trebuie, ca aici in USA, parintii angajeaza un profesor sau mai multi, in functie de materii, care sa vina si sa faca pregatire cu copiii. Un fel de "meditatii", cum erau acum peste 20 de ani, pentru pregatirea la examene de admitere. Sigur, problema majora e sociaizarea, dar din punct de vedere profesional, copiii pot iesi chiar foarte bine pregatiti din toata afacerea asta. Cunosc personal cativa si te asigur ca nu ti-ar fi rusine sa-i prezinti in societate.
Homeschool in SUA-4
de jekep
Au venit aici din alta tara, din alta cultura, si cu toate ca au invatat acasa nu au avut nici un fel de probleme in ce priveste socializarea.
Dar nu au fost deloc izolate. Lectiile de muzica erau urmate periodic de recitaluri, participari saptaminale la tot ceea ce era organizat de catre biserica, repetitiile cu orchestra, si concertele...
Cursuri de gimnastica, cursuri de inot. Le-am invatat sa joace tenis. Excursii cu grupuri de tineri la schi.
Nu fiti ingrijorati. Se poate si asa. Intr-un mod inteligent, cu multa munca rabdare si sacrificiu. Si multa intelepciune.
Educatia nu inseamna numai acumulare de cunostiinte.
Bunatatea, lipsa de egoism si sacrificiul de sine nu se predau la scoala.
Homeschool in USA
de jekep
In SUA se cumpara manuale speciale si DVD-uri pentru invatat la domiciliu, impreuna cu programul zilnic pentru fiecare an scolar. Daca parintii doresc, organizatia care trimite manualele inscrie copiii-contra cost, si le trimite periodic si testele standardizate pentru fiecare an scolar.
Exista si cite un profesor pe care copiii, sau parintii lor, pot sa-l contacteze prin telefon sau prin internet.
Manualele sunt foarte explicite, elevii inteleg destul de usor.
Exista un intreg sistem foarte bine pus la punct, si la dispozitia celor care doresc sa-i invete pe copii acasa.
Parintii nu sunt singuri, ei sunt ajutati, si unii dintre ei invata impreuna cu copiii lor.
Noi nu am platit decit manualele, iar singurul test final a fost examenul de bacalaureat.
Sistemul acesta este pentru parinti si copii seriosi, si intre care exista o relatie excelenta bazata pe incredere si respect reciproc.
nu puteti nega statistica: 2 mil. de copii educati astfel nu reprezinta nimic ptr.ceilalti peste, cel putin, trei miliarde de copii 'osanditi' la sistemul
public/privat! frustrarea este data de faptul ca numai o foarte mica parte a parintilor pot opta pentru aceasta solutie.cati dintre parintii planetari
au abilitatea sau resursele materiale necesare?! unfortunatelly,vorbim de o picatura intr-un ocean si riscam sa ne scufundam in elitism. traim intr-o lume pragmatica /dvs38
Locuiesc in Statele Unite si vreau sa va spun ca elevii care invata in sistem home-school au scoruri la testele nationale mult mai mari decat elevii din scolile publice. Este un sistem foarte bine vazut, care da rezultate foarte bune in randul elevilor....parerea mea este ca fiecare parinte ar trebui sa aiba dreptul sa aleaga cum sa-si educe copiii, iar daca parintii vor si sunt pregatiti sa-i invete acasa, de ce nu?? /ana
Bine ca mai exista oameni care gandesc si cred in libertate.
spune in articol ca aproape toti copiii din ziua de azi, sunt o generatie a uniformizarii, adica a spiritului de turma, toti sa fim la fel, usor de manipulat. Asta e standardul scolilor de stat, al kitsch-urilor de la tv si al politicii de globalizare. Asa ca cei care sustin invatamantul acasa, sunt oameni care nu se aliniaza la turma globala. :-)
"That freedom may not perish from the earth" /john wayne
Mersi pentru link, anonimus
In concluzie
Cam asta spune lumea despre HS, in prima faza neinformatii acuza de sectarism, home schoolerii sunt vazuti ca niste ciudati izolati, etc etc ..
In faza a doua cei care au citit/vazut/studiat mai de aproape aduc argumente din vremuri mai armonioase de demult, in care se invata acasa cu profesoara, etc, etc..
Si da, nu e lamurita treaba cu socializarea . .
1 comment:
de ce nu:)
Post a Comment